Laptele sterilizat

Laptele sterilizat la temperatura de 100-120°C, timp de 20 minute, sterilizarea se realizeaza in recipiente ermetic inchise astfel incat laptele sau microorganismele din lapte sa nu mai poata sa se exteriorizeze. Acest tip de sterilizare determine distrugerea enzimelor si a microorganismelor patogene. Produsul se pastreaza in ambalaje inchise, in locuri cu temperaturi
joase sau in ambalaje deschise in frigider;
Laptele sterilizat la temperatura de 135-150°C timp de 2,5 secunde cu racire imediata (UHT).
Laptele obtinut in aceste conditii este aseptic si va fi total sustras de influenta defavorabila a luminii, de aceea in flux se va utiliza materialele
speciale care retin radiatiile luminoase cu unds inferioara de 6000 "A".
Din punct de vedere al compozitiei chimice laptele sterilizat se aseamana cu cel pasteurizat exceptand continutul in vitamina B1, B6, B12 si a acidului folic care se gasesc in proportie mult mai redusa.
Tehnologia procesarii laptelui sterilizat
Materia prima receptionata (laptele crud integral), cantitativ si calitativ urmeaza fluxul tehnologic urmator: filtrare, normalizare, standardizare, sterilizare UHT, omogenizare, racire, ambalare, etichetare si depozitare.
In lucrarea intitulata "Laptele si produsele lactate", Ghe. Georgescu
arata ca expertii FAO (1995) recomanda doua procedee de sterilizare si
anume:
a) Sterilizarea clasica - laptele se conditioneaza in recipiente ermetic inchise,
utilizand metoda discontinue (incalzire cu vapori in autoclave, la 120°C, timp de 20 min, faza de tratament termic dureaza mult, este defavorabila calitatilor organoleptice si se aplica in general pentru cantitatile mici de lapte), si continua (presterilizarea la 135-140°C, timp de 3-4; urmata de incalzire rapida la temperatura stabilita, sub presiune cu apa sau sterilizare hidrostatica la 110°C, timp de 40 minute sau 115-120°C, timp de 20 minute);
b) Sterilizarea vrac sau in flux continuu utilizandu-se de preferat metoda UHT,
fie prin incalzirea directa (schimbator tubular sau placi), fie directa (vapori de apa sub presiune, prin injectie sau pulverizare), la temperatura de 140-150°C, timp de 2 secunde.
Acest procedeu se aplica in cazul prelucrarii cantitatilor mari de lapte, sporeste durata de conservare (6 luni pastrat la 20°C si 3 luni pastrat la 30°C), de asemenea se limiteaza modificarile caracteristicilor organoleptice ale laptelui, precum si modificarile de origine microbiana si enzimatica.
In Romania se produce si se consuma lapte de consum normalizat, cu 3%, cu 2,4% si cu 2% continut de grasime si lapte ecremat, cu un continut de 0,1% grasime.
Laptele de consum este un aliment foarte necesar pentru om. Astfel, consumarea unui litru de lapte asigura 80 % din necesarul zilnic energetic, 45% din cel proteic, 10 % din cerintele de calciu si fosfor si 40% din cel de vitamina A si D.