Factorii care influenteaza conservarea laptelui pasteurizat

Suprafata de contact. Laptele, dupa ce parcurge etapa de pasteurizare ajunge in contact cu diferite suprafete, care trebuie bine spalate si dezinfectate, pentru a se asigura o buna protectie impotriva recontaminarii. Aceste suprafete pot reprezenta cauza unei posibile alterari chimice, cand nu sunt absolut inerte fata de lapte si fata de substantele de spalare.
Sarurile metalelor grele, in general fierul si cuprul pot fi antrenate in timpul diferitelor operatii tehnologice sau prin contactul cu ambalaje metalice, ceea ce poate determina un fenomen de oxidare.
Ambalajele noi care provin din materiale plastice si care se regasesc in componenta ambalajelor cu care urmeaza sa intre laptele in contact dupa ambalare, trebuie supuse unui control foarte riguros intrucat pot intra in reactie cu laptelele, lucru care ar duce la o contaminare chimica a acestuia.
Temperatura. Legatura dintre temperatura si veteza cu care se inmultesc germenii patogeni este un element essential in reusita incheierii cu success a procesului de pasteurizare al laptelui. Daca viteza de inmultire a germenilor nu o putem influenta in mod direct, temperatura o putem controla, iar cu ajutorul temperaturii mai scazute putem prelungi termenul de conservabilitate al laptelui, reducand substantial viteza fenomenelor biologice care duc la alterarea laptelui.
Aceasta viteza de dezvoltare a bacteriilor lactice este mult mai usor inhibata la temperature joase decat a bacteriilor proteolitice. Din acest motiv trebuie sa se aplice un set de masuri foarte stricte pentru a se evita recontaminarea laptelui pasteurizat, si in acest sens se stabileste si un termen de valabilitate pana la care laptele sa poata fi comercializat catre consumatorii finali, iar dupa expirarea acelui termen comercializarea laptelui va fi strict interzisa, iar eventualele abateri vor fi aspru sanctionate.
Este aproape obligatoriu ca laptele pasteurizat sa fie manipulate la temperature cat mai joase posibil, intrucat germenii pe care ii contine sa nu poata provoca modificari ale compozitiei, respectic alterarea laptelui. Din acest motiv se recmanda temperature cuprinse intre 4 si 6 °C , valoare care trebuie mentinuta atat in timpul ambalarii cat si in timpul depozitarii, transportului precum sip e durata comercializarii.
Aerul. Din punct de vedere bacteriologic, aerul reprezinta o sursa de contaminare, iar din aceasta cauza se impune in mod imperative mentinerea unei curatenii riguroase in spatiile destinate ambalarii laptelui de consum.
Lumina. Laptele este destul de sensibil la actiunea luminii si in mod special a luminii solare directe. Daca este supus unor expuneri prelungite la lumina solara aceasta poate favoriza fenomenele de oxidare, fenomene care au ca rezultat aparitia gustului specific de oxidare. Odata cu aceasta oxidare se produce si o degradare a grasimii precum si distrugerea unor vitamine, respectiv acidul ascorbic (vitamina C) si riboflavina (vitamina B2).