Colostrul

Laptele de vaca in primele zile este galbui, are gust sarat, miros particular si poarta numele de colostru, colastra, corasla sau lapte colostral.
Colostrul este de circa 4 ori mai bogat in substante proteice, contine mai multa lactoza si grasime decat laptele obisnuit.
Colostrul mai contine, pe langa o mare cantitate de substante nutritive si vitaminele A si D si anumite substante imunizate care impiedica dezvoltarea microbilor si apara vitelul de imbolnaviri. In intestinele vitelului in perioada fetala se aduna produsele de excretie sub forma unei materii de culoare neagra numita maconiu.
Intrucat colostrul are un deosebit efect purgativ, ajuta la eliminarea meconiului. Daca meconiul nu este eliminat din intestine la timp, se infecteaza si produce tulburari digestive.
Daca exista motive sa nu se dea vitelului colostru, fie ca vaca este tuberculoasa sau din alte cauze, atunci trebuie sa i se dea colostru de la alts vacs, sau sa ise administreze un purgative, pentru eliminarea meconiului si curatirea intestinelor.
Statusul 2418/1961 interzice predarea pentru scopuri alimentare a laptelui recoltat in primele 15 zile inainte de fatare si in primele 7 zile dupa fatare.